Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2020.10.28 14:43

Ha laptopon játszol - erre figyelj!

A gyors technológiai fejlődésnek hála ma már a hordozható laptopok is számos komolyabb teljesítményt igénylő játék futtatására is alkalmasak. Természetesen azonban minden hordozható gépnek megvan a maga határa, ezért most összegyűjtöttük, hogyha laptopon játszunk mire figyeljünk, ha nem szeretnénk gépünk élettartamát jelentősen megrövidíteni.

 

Laptopon játszás veszélyei

A laptopokban két igen komoly hőtermeléssel bíró alkatrész kap helyet:

 • a processzor (CPU) és

 • a videóchip (GPU).

Egy-egy teljesítmény igényes, vagy hosszantartó játék során ezek az alkatrészek nem ritkán 75-80°C-os maghőmérsékletet is elérnek, ami nagyon hatékony hűtést igényel, különben a laptop rendkívül hamar túlmelegszik.

Laptop túlmelegedés kezelése

A túlmelegedésnek több lépcsője van. Az első, amikor még csak megközelíti a meghatározott maximum üzemhőmérsékletet a chip (legyen az a CPU vagy a GPU). Ilyenkor automatikusan aktiválódik a chip sebességét korlátozó védelmi mechanizmus, vagyis visszavesz a sebességből a CPU vagy a GPU (vagy mindkettő). Ezt a jelenséget hívják „throttling”-nak, ami teljesen természetes jelenség. Ha a sebességkorlátozás ellenére sem stabilizálódik a CPU vagy GPU hőmérséklete, akkor további sebességcsökkentést eszközöl az alaplap, majd legvégső esetben kérdés nélkül lekapcsol.

Amikor megvásárolsz egy gamer laptopot, akkor nem tapasztalsz ilyen jellegű működést, minden remekül fut a laptopon, nem lassul le, nem áll le magától, még hosszabb, több órás játék alatt sem. Az idő múlásával azonban a laptop belsejében felgyülemlik a por. A por eltömítheti a hűtésért felelős hőelvezető cső lamellázott részét, és a ventilátor lapátjaira is rátelepedhet, rosszabb esetben meg is akaszthatja azt.

Ennek egyenes következménye, hogy a laptop hűtése sokkal gyengébben vagy egyáltalán nem lesz képes ellátni a feladatát és már a Windows-ban is egészen magas hőmérsékleteket ér a CPU/GPU, nem beszélve arról, ha egy játékot is elindítasz.

Túlmelegedés következményei

A túlmelegedés mindennapossá válik, egyre gyakrabban leáll a laptop, ami a korábban említett adatvesztésen túl még egy igen komoly veszélyforrást rejt magában: az alaplapra forrasztott chip-ek tönkremennek. Ezek a chip-ek több száz forrasztási ponton csatlakoznak az alaplaphoz (amelyek cserélhető CPU esetén megegyeznek a lábakkal), és ha mindig túlmelegszik a laptop, akkor ezek a forrasztási pontok szépen lassan, de biztosan elengednek. Ha a saját kijelzőn nem jelenik meg gép, az már biztos jele annak, hogy a GPU chip tönkrement.

Ilyenkor kizárólag az alaplapra forrasztott chip cseréje segít. Azonban gyakran a chip cseréjének költsége megegyezik vagy meghaladja a laptop értékét, magyarul gazdasági totálkáros lett a laptop.

A tartósan magas hőmérséklet ezen felül más alkatrészekben is kárt tehet, mint például az energiatároló cellák, amik rosszul kezelik a huzamosabb ideig tartó magas hőmérsékletet. Ilyen esetben szükségünk lehet például egy új akkumulátorra Lenovo laptophoz.

Mire figyeljünk laptopon játszás közben?

Az első és legfontosabb, hogy rendszeresen tartsuk karban laptopunkat. A játékra használt laptopok sokkal gyorsabban teleszívják magukat porral, mert játék közben gyorsabban forog a ventilátoruk, magyarán több friss levegőt kell átforgatniuk magukon, ahhoz, hogy hűvösen tartsák a processzor és a videóchipet.

Egy kifejezetten gamer laptop akár 3-6 hónap alatt is képes akkora mennyiségű port magába szívni, ami már veszélyeztetheti a megfelelő üzemelést.

A tisztítást alapesetben jó szakemberre bízni, de akár magunk is neki állhatunk, ilyenkor azonban érdemes felkészülnünk a házilagos tisztítás veszélyeire, mint például, hogy:

 • a műanyag burkolati elemek könnyen eltörhetnek,

 • a vékony szalagkábelek könnyen megtörhetnek,

 • a rossz helyre visszahelyezett csavar áttörheti a műanyag fedelet,

 • tisztítás során túl sok nedvesség éri a gépet,

 • a hibásan visszaszerelt hűtőcső képes elhajlítani az alaplapot.

 

Alapvetően tehát amikor játékra fogjuk be laptopunkat, akkor az alábbiakra érdemes figyelni:

 • a belső hőmérséklet,

 • hőkivezető szabadon hagyása,

 • laptop alja alatt szabad terület hagyása,

 • rendszeres karbantartás.

Összegezve:

Játék során tehát a legfontosabb, hogy biztosítsuk gépünk megfelelő szelőzését, hiszen így a belső hőmérséklet nem növekedhet a kritikus szint fölé és így nem kell félnünk az akkumulátor károsodásától, vagy a CPU, GPU letiltásától.