Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2019.08.23 10:02

Laptop akkumulátor tárolása

Valószínűleg sokakkal előfordult már olyan eset, hogy egy hosszabb időre félretett és használaton kívüli laptop leporolásakor megrökönyödve tapasztalták, hogy az nem akar elindulni, vagy ha igen azt is csak hálózati áramról működve. Ennek oka elsősorban az akkumulátor nem megfelelő tárolásában és gondozásában keresendő.

Akkumulátor működése

Az akkumulátorok folyamatosan energiát tárolnak, mindezt úgy, hogy a hálózatból felvett villamos energiát, vegyi energiává alakítják. Ezt a vegyi energiát képesek huzamosabb ideig tárolni, majd amikor szükséges képesek visszaalakítani villamos energiává.

Amikor az akkumulátor egy fogyasztót ellát energiával, tulajdonképpen úgy működik, mint egy galvánelem és a benne található elektródáinak anyaga átalakul, a kezdeti feszültség csökkenni kezd, míg teljesen kisütött állapotba nem kerül. Az akkumulátor töltésekkor ez a vegyi folyamat fordított irányban megy végbe, az elektródák pedig visszakerülnek eredeti állapotukba.

Azonban sokan nem tudják, hogy az akkumulátorok akkor is folyamatosan veszítenek a bennük tárolt feszültségből, ha épp használaton kívül vannak. Mindezt ugyan rendkívül lassan teszik, de ha nem figyelünk oda gondozásukra, akkor könnyen érhet bennünket kellemetlen meglepetés.

Ahhoz, hogy akkumulátorunk élettartama minél hosszabb legyen érdemes elolvasnotok a "Legyen hosszabb az akkumulátor élettartama" című korábbi blogbejegyzést.

Akkumulátor biztonsági tartaléka

Amikor napi szinten használjuk energia ellátásra laptopunk akkumulátorát, hordozható noteszgépünk folyamatosan visszajelzést ad az energiacellák töltöttségéről. Mikor eléri a kritikus töltöttségi szintet 5-10%, még figyelmeztet minket, hogy csatlakoztassuk a töltőt, ha ez nem történik meg értelemszerűen kikapcsol gépünk és feltételeznénk, hogy az energiatárolónk lemerült. Az igazság azonban az, hogy amikor akkumulátorunk eléri ezt a szintet, még mindig marad benne egy úgynevezett biztonsági tartalékként funkcionáló feszültség szint.

Ez egy rövid ideig, 1-2 napig még életben tartja akkumulátorunkat, de gyakorlatilag energia ellátásra nem alkalmas. Ráadásképp ha nem figyelünk és ténylegesen lecsökken a tárolt feszültség nullára, az az akkumulátorunk halálát is jelentheti.

Emiatt javasolt az akkumulátor töltöttségi szintjét folyamatosan 20 és 90% között tartani. A modern lithium technológiával készült energiatárolóknak a folyamatos hálózati áramon tartása sem jelent gondot, hiszen a túltöltés már nem létező jelenség és a teljes töltöttség után az áram már egyenesen laptopunk tápjához jut el. Emiatt ténylegesen csak arra kell figyelnünk, hogy a töltöttségi szint ne csökkenjen a kritikus szint alá.

Miért vegyük ki az akkumulátort?

Szakemberek szokásos javaslata, hogy folyamatos és intenzív használat során amennyiben lehetőségünk adott rá, távolítsuk el laptopunk akkumulátorát és inkább a hálózati áramról való használatot részesítsük előnyben.

Ennek oka, hogy a folyamatos magas hőmérséklet, melyet laptopon belül a CPU, merevlemez és videokártya generálhat, könnyen megrövidíthető akkumulátorunk élettartamát. Ennek oka, hogy az egyes cellák, melyek az energiatároló belsejében találhatóak érzékenyen reagálnak a magas hőmérsékletre.

Akkumulátor eltávolítása

Beépített akkumulátorok esetén is lehetséges az eltávolítás, de ezt semmiképp sem javasoljuk, hiszen szakember szükséges hozzá, ami a laptopunk borításának levételével is együtt jár. Szerencsére ez a megoldás viszonylag ritkának mondható, de ha mégis ilyen laptoppal rendelkezünk akkor az akkumulátor eltávolítás helyett inkább törekedjünk a visszafogottabb használatra és így az alacsonyabb belső hőmérséklet tartására.

Kivehető akkumulátorok esetén rendkívül egyszerű az eltávolítás menete, hiszen csak egy, ritka esetben kettő biztonsági zárat kell feloldanunk manuálisan laptopunk alján és az akkumulátor máris eltávolíthatóvá válik. Ezután gondoskodhatunk az akkumulátor megfelelő tárolásáról.

Használaton kívüli akkumulátor gondozása

Miután sikeresen eltávolítottuk akkumulátorunkat, törekedjünk arra, hogy napfénytől védett, hűvös, de mégis száraz helyen tároljuk. Elektronika berendezés révén a száraz helyigényt nem is indokolnánk különösebben. A napfénytől védett, hűvös hely biztosítása pedig szintén a magas hőmérséklettől való óvás alappillére.

Amennyiben találunk egy megfelelő helyet a tárolásra, és huzamosabb ideig szándékozunk tárolni, akkor fontos, hogy mindig időről-időre töltsünk rá, hiszen ahogy korábban is említettük az energiacellák folyamatosan veszítenek a tárolt feszültségből így, ha elérik a teljes lemerültséget akkor könnyen tehet végleges károkat is bennük és így használhatatlanná is válhatnak.

Összefoglalva:

  • sose hagyjuk teljesen lemerülni az akkumulátort
  • tároljuk napfénytől védett, száraz, hűvös helyen
  • időről-időre töltsünk rá, ezzel biztosítva az állandó feszültség szintet

Amennyiben betartjuk ezt a három alapszabályt, akkor akkumulátorunk megfelelően tárolva akár évek múlva is ugyanúgy használható állapotban maradhat.

Amennyiben mégis új akkumulátor vásárlásra szántátok el magatokat a laptopakkumulator.eu webáruházban mindent megtalálhattok a töltőktől kezdve az akkumulátorokig, és ha esetleg elakadnátok, vagy bizonytalanná válnátok vásárlás előtt fordulhatok bizalommal hozzánk a +36 30 293-1140-es telefonszámon, vagy az info@laptopakkumulator.eu email címen.