Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2020.05.13 12:00

Laptop aktív embereknek

A laptopok piacán számos szegmens megkülönböztethető, attól függően, hogy milyen célra, milyen méretben is kerül le a gyártósorról az adott gép. Természetesen minden kategóriának megvan a maga ársávja is a piaci kínálatban, így egy szigorúan otthoni használatra szánt laptop jóval olcsóbban elérhető, mint egy hordozhatóbb kivitel. A vásárló persze, mindig a saját igényeiknek megfelelő gépet keres, ezért egyes fajta laptopok otthoni munkavégzésre lehetnek kiválóak, míg más laptopok aktív emberek számára lett tervezve. Az alábbiakban az utóbbi kategóriával foglalkozunk kicsit részletesebben.

Laptopok aktív használathoz

Régebben az aktív jelző hallatán mindenkinek a folyton mozgó, leállíthatatlan embertípus jutott eszébe. Mára azonban már ez a fogalom is árnyaltabbá vált, főleg az elektronikus világban. A világhálónak köszönhetően ugyanis ma már valaki úgy is lehet aktív, hogy ki sem teszi a lábát otthonából.

Ennek a társadalmi körnek a legtöbbjét az úgynevezett gamerek adják, akik éjt nappallá éve képesek különböző játékokkal online egymás ellen játszani. Nem véletlen, hogy már komoly gazdasági kör szerveződött a réteg köré, ami különböző online versenyek képében is realizálódik, ráadásul már a szponzoráció is nagy szerepet kap egy-egy játékos támogatásában.

Az ilyen felhasználók számára egyértelműen a gamer gépek fejlesztése a legfontosabb, ami az asztali számítógépek és laptopok terén is komoly figyelmet kap a gyártóktól.

Gamer laptopok jellemzői

Az úgynevezett gamer laptopok nem épp a hordozható gépek mintapéldányai. Nem egy gép akár több kilót is nyomhat, hiszen több téren is ki kell elégíteniük a felhasználókat. Ezeknek a gépeknek amellett, hogy hatalams kijelzőjük van, gyakorta a 17 colos méretet is meghaladó kivitelben, hardveres téren is az elitbe tartoznak.

Ezeknél a gépeknél az energiatakarékosság nem szempont, szigorúan a teljesítmény maximalizálásra koncentrálnak, ami az alábbiakban ölt testet:

  • nagy sebességű, modern processzorok

  • hatalmas memória (8, 16, 32 gigabájt)

  • kiváló grafikus kártya

  • villámgyors szilárdtest-meghajtó (SSD)

  • briliáns, nagy méretű kijelző

  • nagyobb hűtési teljesítmény

Ezeknél a gépeknél tehát minden a gyorsaságot és a vizualitást kell, hogy szolgálja.

Laptopok aktív életmódhoz

Az ember azonban nem csak otthon játszva lehet aktív, hanem kimozdulva ügyeit intézve is. Ehhez természetesen egészen más fajta kialakítás dukál laptopok terén is. Erre az életmódra az úgynevezett ultrabookok és az üzleti laptopok lehetnek a legmegfelelőbbek.

Ultrabookok jellemzői

Az ultrabookokat vékony és könnyű kivitel jellemzi. Emiatt kényelmesen hordozhatók azok számára akik mindig a maguk közelében akarják tudni gépüket. Az „unibody” házban (egy alumíniumegységből kialakított) rendszerint alacsony fogyasztású, modern processzor és egy mozgó alkatrészek nélküli szilárdtest-meghajtó (SSD) lapul. Ezekből a gépekből azonban többnyíire hiányzik az optikai meghajtó és az Ethernet port is, hiszen ezek sok helyet foglalnának, ezért inkább a hordozhatóság oltárán a gyártók feláldozták őket.

Az ilyen készülékek nem lehetnek vastagabb 21 milliméternél. Így aztán hihetetlenül vékonyak, ugyanakkor strapabíró hosszú üzemidővel rendelkező akkumulátorral, erős processzorral rendelekznek. Az ultrabookok képernyőmérete 12,5-15,5 coll között mozoghat.

Sajnos a gyártók marketingesei gyakran nem sokat törődnek ezen alapvető kritériumokkal, emiatt ha kellően könnyű és viszonylag vékony a laptop, máris ultrabooknak nevezve vezetik be a piacra.

Üzleti laptopok

A business/üzleti laptopoknak ma is fontos szerepe és bérelt helye van az üzleti világban. Ennek oka, hogy tartósak és strapabírók, hibátlanul túlélik a rendszeres utazást, egy-egy kisebb koccanás is, valamint párhuzamos feladatok elvégzésére is alkalmas a teljesítményük, és megannyi csatlakozási és adatátviteli lehetőséggel bírnak. Az adatok biztonságát a speciális beállítások (pl.: ujjlenyomat szkenner) garantálják. A menet közbeni munkát pedig a hosszú üzemidejű akkumulátorok.

Az üzleti laptop megannyi szoftveres és hardveres képessége közül a memória és az akkumulátor üzemideje a különösen fontos. A 4GB-os memória méret ma már alap, de egyre elterjedtebbek a már gyárilag 8 Gb-os verziók is, amik főleg grafikus feladatok elvégézésekor jöhetnek jól. A nagyobb memória lehetővé teszi, hogy egyszerre több feladatot is akadozás mentesen végezzünk, és a multimédiás szerkesztés is gyorsabbá válik általa.

Az állandó ingázás vagy egy hosszú utazás, netán tengerentúli repülés idején, fontos szempont a választásnál az üzleti laptopok „független” üzemideje. Egy üzleti laptopnak minimum 6-8 órát ki kell bírnia, de ma már kapható 15-20 órás üzemidőt is garantáló készülék. Ráadásul ma már lehetőségünk nyílik beszerezni extra laptop akkumulátorokat Lenovohoz, Dell, HP laptopokhoz is, amikkel összességében akár napokig is üzemeltethetjük gépünket hálózati áramforrás nélkül is.

Összegezve:

Attól függően tehát, hogy miként is vagyunk aktívak életünkben különböző típusú gépek állnak rendelkezésünkre. A gamer laptopok az online térben aktívak számára kínál megoldást, az ultrabook a szabadon mozgó, folyton pörgő életmódot követők igényeit igyekszik kielégíteni, míg az üzleti laptopok a folyton jövő-menő komoly üzletembereknek kívánnak megfelelni.