Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2020.05.13 12:40

Mennyi ideig működik egy új akkumulátor?

Bizonyára mindenkiben felmerült már a fenti kérdés, vagyis hogy mennyi ideig működik egy új akkumulátor, miután megvásárolta azt. Erre a kérdésre ugyan találhatunk körülbelüli statisztikai időtartamot, azonban számos dolog befolyásolhatja az adott akkumulátor élettartamát. Az alábbiakban ezzel a témával foglalkozunk részletesebben.

Akkumulátorok élettartama

 

Amikor egy laptop egyes alkotóelemeinek élettartamát vizsgáljuk, akkor sajnos megállapítható, hogy a laptop akkumulátor rendelkezik a legrövidebb élettartammal mindközül. Ennek elsődleges oka, hogy az energiatárolókban folyamatos kémiai reakció zajlik miközben töltjük, miközben használjuk, de még egyszerű tárolás közben is. Emiatt az akkumulátorok esetében elmondható, hogy általánosságban csak bizonyos számú töltési ciklusig képesek megőrizni teljesítményüket, majd ezt követően folyamatosan el kezd romlani tárolókapacitásuk.

Összehasonlítási alapként alább a laptop hardverek átlagos élettartama látható:

  • akkumulátor: 1-3 év

  • merevlemez és memória: 3-5 év

  • kijelző: 20 év

  • alaplap és chipek: 7-8 év.

A laptop akkumulátorok élettartama azonban még ennek fényében is inkább a töltési és használati szokásoktól függ. Amennyiben ugyanis abszolút rossz szokások szerint töltjük gépünket, akkor könnyen előfordulhat, hogy 2-3 év alatt teljesen nullára írjuk az akkumulátor, de gondos használat esetén akár az is megeshet, hogy még 5-8 év múltán is kitudunk csikarni 20-30 percnyi üzemidő akkumulátorunkból.

 

Tévhitek és rossz szokások akkumulátor töltésnél

Mindenféle tévhiteket olvashatunk az interneten az új akkumulátorok kalibrálásról, és az akkuk első alkalommal történő kötelező lemerítéséről. Ezek azonban a mai Lítium-ion energiatárolók korában már nem mérvadók. A nem megfelelő töltési szokások azonban tényleg megölhetik rövid időn belül az akkumulátorokat, melyek főleg arra érzékenyek, ha ki-be kapcsolják rajtuk a feszültséget.

 

Akkumulátor rendszertelen töltése

Kifejezetten rosszat tesz az akkumulátornak, amikor valaki minden lehetséges pillanatban visszadugja tölteni a számítógépet. Amikor pár percre lehúzzuk a laptopot a töltőről, akkor az energiatároló nem merül le még annyira, hogy megint az áramkábelre legyen szükség. Ezért inkább várjuk meg, míg jelentős mértékben kifogy az energia, és csak utána dugjuk rá újra a töltőre.

 

Akkumulátor töltés hibás kábellel

Előfordul az is, hogy egyesek meghibásodott kábellel próbálják tölteni akkumulátorukat. A hibás töltő azonban pár másodpercenként is ki-be kapcsolhatja az áramot. Amennyiben azt látjuk, hogy a képernyő jobb alsó sarkában, hogy folyamatosan töltésre kapcsol a gép, majd abbahagyja, akkor pont ez történik. A túl gyakori feszültségváltakozás pedig extrém esetben nagyon rövid idő alatt végezni tud az akkumulátorokkal.

 

Akkumulátor töltés hiánya

Szintén a laptop korai tönkremeneteléhez vezet a töltés hiánya. Amennyiben huzamosabb ideig nem használod a laptopot, az akkumulátort akkor is le kell meríteni, illetve fel kell tölteni bizonyos időközönként. Szakértő tanács szerint érdemes úgy tárolni az akkumulátorokat, hogy 40%-ra lemerítjük, de 1-2 havonta használjuk pár órát. Ilyen esetben elég, ha bekapcsoljuk, hagyjuk lemerülni, majd feltöltjük, és máris tovább tárolható.

Összegezve:

Az fentebb említett rossz szokások tehát nagyban megrövidíthetik akkumulátorunk élettartamát, de elmondható, hogy alapesetben, betartva a megfelelő töltési szabályokat egy-egy újonnan vásárolt akkumulátor hosszú évekig is elláthatja gépünket energiával.