Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2020.04.26 13:31

Mitől lesz hosszú életű a laptop akkumulátor?

Azok akik új laptopot vásárolnak bizonyára úgy védik újdonsült gépüket, mint a hímes tojást. A gondoskodás és óvás természetesen a hosszú élet egyik alapköve, de még így is könnyedén zátonyra futhatnak a dolgok. Az akkumulátor tipikusan ilyen tartozéka a laptopoknak, hiszen még odafigyelve is problémánk lehet az energiatárolók élettartamával. Az alábbiakban éppen ezért sorra vesszük, hogy mitől lesz hosszú életű a laptop akkumulátor s mit tehetünk annak meghosszabbítására.

Hőmérséklet hatása az akkumulátor élettartamára

A hőmérséklet komoly tényező lehet, hiszen az egyes akkumulátor típusok érzékenyek lehetnek az őket körülvevő hőmérsékleti tényezőkre. Átlagos felhasználás esetén nekünk csupán arra kell figyelnünk, hogy a megfelelő szellőzés biztosított legyen.

Azonban teljesítmény igényes felhasználás esetén, például játékok futtatása esetén a belső hőmérséklet igen komoly mértékben emelkedhet, még a szellőzés biztosítása esetén is. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a laptopunk belsejében ilyenkor 80-90°C fokos meleg is uralkodhat.

Ez mondanunk sem kell, igen kellemetlenül hathat például a legelterjedtebb lítium akkumulátor típus esetén, amik a magas hőmérsékletre kifejezetten érzékenyek lehetnek.

Hogyan védjük akkumulátorunkat a magas hőmérséklettől?

A magas hőmérséklet ellen három alapvető dolgot tehetünk meg, amikkel így az energiatárolók élettartamát is komolyan növelhetjük.

Először is semmiképp se használjuk laptopunkat tűző napsütésen, hiszen ilyenkor még jobban felmelegedhet, mint alapesetben.

Másodszor, amennyiben folyamatosan, nagy teljesítményen használjuk laptopunkat, akkor ha lehetőségeink és persze laptopunk kialakítása engedi, mindenképp távolítsuk el az akkumulátort és inkább hálózati áramforrásról üzemeltessük gépünket.

Harmadszorra pedig, ha úgy döntünk, hogy csak tároljuk akkumulátorunkat, mert nincs rá szükségünk, akkor a tárolást egy száraz, de hűvös helyen végezzük. Ezzel hosszútávon is megőrizhetjük energiatárolónk élettartamát.

Töltési szokások hatása az akkumulátor élettartamára

A hőmérséklet mellett, ami még komolyan megkurtíthatja az energiatárolók élettartamát az a nem megfelelő töltési szokások. Még ma is sokaknál előfordul, hogy tetőtől a plafonig, vagyis 100%-tól 0%-ig használják az akkumulátorokat. Tehát a teljesen feltöltött akkumulátorokat csak akkor kezdik el tölteni, miután azok már teljesen lemerültek.

Ez az egyik legártalmasabb módja az energiatárolók használatának. A lítiumos akkumulátorok ugyanis a 20-90%-os töltöttségi szinten képesek legjobban megőrizni állapotukat.

A teljesen lemerített akkumulátorral nem csak az élettartamot rövidítjük minden egyes alkalommal drasztikusan, de azt is kockáztatjuk, hogy ha nem tesszük töltőre rövid időn belül a működtetéséhez szükséges alapfeszültségét is elveszíti az energiatároló. Ilyen esetekben pedig az akkumulátor konkrétan használhatatlanná válik, vagy szakember segítségével lehelhető bele újra élet.

Hogyan töltsük laptopunk akkumulátorát?

Amennyiben hosszú élettartamot szeretnénk elérni akkumulátoraink esetén, akkor ügyeljünk arra, hogy a töltési figyelmeztetés esetén töltőre is csatlakoztassuk laptopunkat. A teljes lemerülést mindenképp kerüljük el, hiszen ezzel sokat árthatunk.

A teljes lemerülés mellett azonban a folyamatos hálózati áramról való használat sem javasolt, ha az akkumulátor is a laptopra csatlakoztatva található. Ez ugyanis hosszútávon szintén ártalmasan hathat az energiatárolókra, hiszen nem lesz igénybevételnek kitéve.

Összegezve:

Laptopunk akkumulátorát, tehát két alapvető módon óvhatjuk meg. Egyrészt folyamatosan figyeljünk arra, hogy ne érje magas hőmérséklet, valamint ügyeljünk arra, hogy a megfelelő töltöttségi szinten üzemeltessük az energiatárolót.