Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2019.10.04 14:03

Utángyártott laptop akkumulátor első használata

Egy új akkumulátor vásárlása sohasem könnyű, de mégha meg is hoztuk a megfelelő döntést, akkor újabb kérdések merülhetnek fel bennünk. Többek között az, hogy miként is vegyük használatba gyári, vagy utángyártott akkumulátorunkat első alkalommal?

Amikor laptopunk akkumulátora elöregedik és emiatt kevesebb ideig, vagy egyáltalán nem tárolja az energiát, érdemes lehet befektetni egy új akkumulátor vásárlásába. Ilyen esetben választhatunk a gyári és az utángyártott akkumulátorok közül. Már önmagában ez a döntés sem egyszerű, de ha nagy nehézségek árán, meghozzuk a megfelelő döntést, még utána is maradhatnak kérdéseink. Ilyen kérdés, hogy az újonnan vásárolt gyári, vagy utángyártott laptopunk akkumulátorának első használatba vétele mégis miképpen történjen.

 

Gyári, vagy utángyártott akkumulátor?

A gyári akkumulátorok, ahogy a nevük is mutatja közvetlenül a gyártótól származnak, minden esetben új cellákat tartalmaznak. Viszont ahogy a márkás ruháknál, itt is meg kell fizetnünk a „nevet”. Emiatt árban akár több ezres különbség is adódhat egy ugyanolyan teljesítményű akkumulátorhoz képest.

A gyári és utángyártott akkumulátor között használatban tapasztalható különbség nincs. Azonos kapacitás érték mellett ugyanannyi ideig tart feltölteni egy utángyártott és egy gyári új akkumulátort is. Emellett pedig ugyanolyan hosszú ideig fog működni a laptop is.

A megfelelő akkumulátor kiválasztásban segítségedre lehet a "Laptop akkumulátor vásárlás" című korábbi bejegyzés.

 

Miben más az utángyártott akkumulátor?

Az utángyártott akkumulátorok oldalán áll az árelőny, amely már önmagában egy jelentős ütőkártya, de emellett komoly érv még, hogy a megfelelő minőségű utángyártott akkumulátorok szinte mindenben megegyeznek a gyári verziókkal, mind minőségben, mind élettartamban és töltési ciklusban. Azonban az utángyártott cellák esetén a gyárihoz képest akár 110%-os lehet a kapacitás.

 

A szakértők véleménye is az, hogy az utángyártott akkumulátorok esetén mindenképpen kerüljük a feltűnően olcsó termékeket. Ezek ugyanis könnyen meghibásodhatnak és akár kárt is tehetnek a laptopunkban. Ezek az olcsó energiatárolók szinte minden esetben rossz minőségű termékek és  egy rossz minőségű akkumulátor akár tűzveszélyes is lehet.

 

Utángyártott akkumulátor első kalibrálás

Legyen szó gyári, vagy utángyártott akkumulátorról, az első használatba vétel minden esetben fontos. A régi nikkel típusú akkumulátorok esetében ez hatványozottan igaz volt, de a ma használt lítiumos akkumulátorok esetén sem árt egy kis odafigyelés, hogy már a kezdetektől a legjobb teljesítményt kapjuk.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint az alábbi pár lépést betartanunk az első üzembehelyezésnél:

  • Az akkumulátort helyezzük a laptopba, a laptopot pedig csatlakoztassuk a hálózati adapterhez.
  • Kikapcsolt állapotban töltsük addig, amíg az értesítési LED azt nem jelzi, hogy elérte a maximális töltöttségi szintet.
  • Kapcsoljuk be a laptopot.
  • Keressük meg a Gépház menüponton belül az Energiagazdálkodás lehetőséget.
  • A „Művelet kritikus töltöttség esetén” pontban állítsuk a kritikus szintet 5%-ra.
  • Merítsük le az akkumulátort. (Hasznos, ha a hibernálást és alvó állapotot kikapcsoljuk)
  • Miután az akkumulátor elérte a kritikus szintet és a laptop lekapcsol, töltsük fel újra 100%-ra.

Ezt a folyamatot félévente, évente egyszer megismételhetjük, ezzel is formában tartva és újrakalibrálva laptopunk akkumulátorát.

 

Akkumulátor használata

Az akkumulátormemóriának nevezett probléma miatt régebben a nikkel alapú akkumulátorok “elfelejtették” töltési kapacitásukat és idővel alacsonyabb kezdtek tölteni. Ez a modern lítium-ion akkumulátorok esetén már nem áll fenn, azonban az akkumulátorkapacitással kapcsolatban, ezek az elavult beivódott tévhitek sok félreértéshez vezethetnek.

Mindennapi használat esetén nem kell folyamatosan teljesen lemeríteni egy lítium-ionos akkumulátort, hogy ezzel újraindítsuk vagy kalibráljuk – ez egy pusztító gyakorlat, mely nem kedvez az akkumulátorodnak. A kalibrálás folyamatát egy évben egyszer, maximum kétszer ajánlott elvégezni, főleg akkor ha úgy érezzük, hogy az akkumulátor hatékonyága romlásnak indul .

Általános felhasználás esetén a konszenzus az, hogy hagyjuk az akkumulátort 20 százalékig merülni, majd töltsük fel, amikor lehetséges. A legoptimálisabb érték a 20-80% közötti töltöttség.

A mai modern készülékek ráadásul úgy vannak megtervezve, hogy 100%-nál leáll a töltési folyamat, így a túltöltéstől való félelem sem lehet reális a felhasználók számára.

 

Amennyiben akkumulátor cserére szántátok el magatokat a laptopakkumulator.eu webáruházban mindent megtalálhattok a töltőktől kezdve az akkumulátorokig, és ha esetleg elakadnátok, vagy bizonytalanná válnál vásárlás előtt fordulhatsz bizalommal hozzánk a +36 30 293-1140-es telefonszámon, vagy az info@laptopakkumulator.eu email címen.