Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2019.11.20 11:13

Vezeték nélküli töltés működése

Mobil eszközeinkkel kapcsolatban egyre többször találkozhatunk a gyorstöltés fogalmával. Bár a technológia nem újkeletű, de a köztudatban csupán az utóbbi pár évben került be a felső és a közép-felső kategóriás termékekkel kapcsolatban. Éppen ezért mivel egyre inkább terjedőben van, érdemes pár szót ejtenünk a vezeték nélküli töltés működésével kapcsolatban.

Vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés egy olyan eljárás, amivel úgy érhetjük el az akkumulátor elektromos töltését hogy nem kell kábelt használnunk hozzá. Ezáltal lehetővé válik, hogy készülékünk vezeték nélkül fogadja a töltést a töltő egységtől. A vezeték nélküli töltést másnéven indukciós töltésnek is nevezhetjük.

 

Indukciós töltés

Vezeték nélkül töltésre jelenleg 2 módszer ismert: a mágneses rezonancia, illetve az indukciós töltés. A legjobb módszer a vezeték nélküli töltés eléréséhez az indukció bizonyult. A technológia lényege, hogy az adó tekercs kis hatótávú elektromágneses teret hoz létre a vevő tekercs között, amin kerezstül elektromos áram átadására van lehetőség. Ezeket a vevő tekercseket építik be a gyárak a telefonok és más elektronikai cikkek akkumulátorába, hogy képesek legyenek tölteni kábelek nélkül és ez dolgozik össze a dokkolóban lévő tekerccsel.

Az indukciós töltés hatótávolsága viszonylag kicsi, 5 mm, emiatt pontosan rá kell helyezni a telefont az adótekercsre, hogy lehetségessé váljon a töltés.

 

Qi vezeték nélküli töltés

2015-ben még 3 szabványa versengett a vezeték nélküli töltők piacán a világelsőségért: a Wireless Power Consortium (WPC), a Power Matters Alliance (PMA) és az Alliance for Wireless Power (A4WP). Mindhárom szabvány nagyon hasonlított egymásra; indukciós töltést és mágneses rezonanciát használtak az áram továbbítására.

Jelenleg egyértelműen a WPC által kitalált rendszer, a Qi a legnépszerűbb szabvány a vezeték nélküli töltés piacán, s annak ellenére, hogy a két másik vetélytárs egyesített erővel próbálta legyűrni, továbbra is a Qi megtartotta vezető pozícióját. Ez köszönhető részben az ismert mobilgyártóknak is, melyek emellett a technológia mellett tették le voksukat.

 

Gyorsabb a vezeték nélküli töltés?

Alapesetben a vezeték nélküli töltés némileg lassabb, ha a hagyományos vezetékes verzióval hasonlítjuk össze. Azonban a vezeték nélküli technológia esetén is rendelkezésre áll már a gyorstöltés funkció, ami nagyban felgyorsítja a töltési procedúrát.

Ahhoz, hogy ilyen funkcióval megfelelően tudjuk tölteni a készülékünket, szükségünk lesz egy vezeték nélküli töltőre gyorstöltési funkcióval. Azonban azok a töltők, amelyek gyorstöltési funkcióval rendelkeznek, a gyorstöltést nem támogató készülékeket is képesek tölteni vezeték nélkül, de ahogy már említettük lassabban.

 

Biztonságos a vezeték nélküli töltés?

A rendszer körülbelül 110-250 KHz frekvencián üzemel, ez ezerszer kevesebb, mint amit pl. egy mikrohullámú sütő használ. A keletkezett mágneses mezőből gyakorlatilag semmit sem érzékelhetünk, köszönhetően a gyártói technológiának.

Ahhoz ugyanis hogy hatékony körülményeket teremtsünk a vezeték nélküli töltéshez, a gyártóknak minimalizálniuk kell a mágneses mezőt, hogy az közelről körbe tudja venni a réz tekercset, ami a vezeték nélküli töltőben van. Ezt az úgynevezett ferritekkel érik el, mely anyag igazán jól vezeti a mágneses hullámokat. Mivel a mágneses hullámok a ferriteken keresztül áramlanak és nem a levegőben, így szinte egy mágneses hullám sem hagyja el a vezeték nélküli töltőt. Emiatt teljesen biztonságosnak mondható és az telefon akkumulátorát sem érheti meghibásodás, ha azonban ez mégis bekövetkezne, akkor érdemes elolvasni a "Nem örök életű a mobiltelefon akkumulátor" című korábbi bejegyzésünket.

Összefoglalva:

A vezeték nélküli töltés technológiája bár nem új felfedezés, de a köztudatba csak az utóbbi évekbe került be, ezért az átlagos felhasználók számára ismeretlen lehet és ez akár felesleges biztonsági aggályokat is felvethet egyesekben. Erre azonban semmi ok, hiszen teljes mértékben megbízható echnológiáról beszélünk, de ha valaki mégis a hagyományos töltőket választaná mobileszközéhez vagy laptop töltőjét cserélné le éppen az a laptopakkumulator.eu webáruházban megtalálhatja a számítását.