Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2020.10.24 17:05

Zúg a laptopod? Ezt ellenőrizd!

Egy laptop esetében a halk működés senkinek sem tűnik fel, ellenben, ha hirtelen megemelkedik a zajszintje üzemelés közben, akkor az sokakat zavarhat. Éppen ezért az alábbiakban sorra vesszük miért zúghat a laptopunk, mit ellenőrizzünk és hogyan orvosolhatjuk az ilyen jellegű problémákat.

Laptopok hűtése

A legtöbb laptop aktív hűtéssel rendelkezik, amely azt jelenti, hogy a processzor és a videókártya által termelt hő egy hűtőbordán kerül elvezetésre a chipektől, majd a hűtőborda lamellázott részét egy ventilátor fújja levegővel, amivel segíti a hő távozását a laptopból. Ez egy, a laptopot tervező mérnökök által jól kialakított, egyensúlyi állapotot fenntartani képes rendszer, ami azt jelenti, hogy huzamosabb használat után sem lesz a laptop kellemetlenül forró.

Ma már új laptopok esetében találkozhatunk azonban úgynevezett passzív hűtési kialakítással is, ám ezek közel sem olyan hatékonyak, bár kétségtelen, hogy csendesebbek.

Zúgó laptop okai

Laptopok esetében általánosságban is elmondható, hogy szükség van hűtésre, ami a környezet hőmérsékletének emelkedésekor még inkább igaz. Sok embernek kezdetben fel sem tűnik az emelkedő zajszint, amíg az át nem csap zúgásba, vagy a túlmelegedés miatt le nem kapcsol a gép.

A zúgás elsőszámú okozója tehát maga a hűtőventillátor, ami ha nem tud szépen csendesen forogni, akkor mindenképp meg kell nézni vagy megnézetni szakemberrel.

Hangos laptop ventilátor

Aktív hűtésű laptop esetében tehát a ventilátor lehet az elsődleges zajforrás, amit azonban több tényező is eredményezhet. Ezek egy része lehet elöregedésből származó, sérülésből származó, vagy a karbantartásból elmaradásából fakadó.

Kosz a ventilátorban

A leggyakoribb eset a zúgó ventilátorra, hogy már annyi kosz összegyűlik a ventilátornál, hogy még forogni ugyan tud, de megfeszül, vagy megakad néha. Ennek eredményeként a ventilátor üzemhangja megemelkedik, de ami még rosszabb a hűtés hatékonysága is visszaesik, méghozzá jelentős mértékben.

Törött ventilátor lapát

Sajnos ez is könnyedén előfordulhat, akár gyártási hiba miatt, akár az esetleges erőlködés miatt, hogy a laptop hűtő ventilátor egy, vagy két lapátja letörik és nem lesz többé kiegyenlített a forgása. Ettől egyrészt zajos lesz a működése ráadásul rövid idő alatt tönkre is mehet.

Kopott ventilátor tengely

A laptopok öregedésével a ventilátor is öregszik, melynek így tengelye idővel kikopik és ettől egyre zajosabb lesz a működés is. Ilyen esetben egy új ventilátor könnyedén orvosolhatja a problémákat.

Hővezető rendszer hibája

Amennyiben meggyőződtünk arról, hogy a ventilátor megfelelően üzemel, de ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy nyugalmi állapotban is egyfolytában nagy sebességgel megy a ventilátor, a magas fordulatszám miatt keltett zaj kellemetlen lehet a felhasználók számára. Általában két oka lehet a folyamatosan maximum fordulatszámon forgó ventilátornak:

  • hővezető rendszer eldugulása
  • hővezető rendszer meghibásodása

Hővezető rendszer eldugulása

A lerakódott kosz nem csak a ventilátorban, de a hővezető rendszerben is okozhat kellemetlen meglepetéseket. Amikor a hőelvezető cső végén található radiátorszerű hővezető elem el van tömődve a kosztól, hiába forog a hűtőventilátor, nem tudja kifújni a meleg levegőt a gépből. Egy gyors tisztítás azonban csodákat tud tenni a géppel, hiszen ezt követően újra áramolhat a levegő, a ventilátor is fellélegezhet és így a gép teljesítménye sem romlik.

Hőelvezető rendszer meghibásodása

Előfordulhat, hogy a hőelvezető cső elveszti a hővezető képességét. Ez általában fizikai behatás hatására történhet és ennek eredményeként a ventilátor hiába forog a hőelvezető cső végén nem távozik a hő.

Ezt könnyen észrevehetjük abból, hogy ha maga a gép forró, a ventilátor is gyorsan forog, de mégse fúj ki a gép oldalán forró levegőt. Ezt javítani nem lehet, csak cserélni, amit mindenképp érdemes megtenni, hiszen legyen szó ASUS, Acer, vagy Lenovo akkumulátorról laptopba, azok élettartama könnyen megérezheti a tartós túlmelegedést, így egy rossz hűtés könnyen akkumulátorcserét is eredményezhet.

Összegezve:

Abban az esetben tehát, ha zúg a laptopunk, akkor mindenképp a ventilátor és a hőelvezető rendszer épségét érdemes ellenőriznünk, és kitisztítani, vagy szakemberrel kitisztíttatni.