Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2020.03.26 13:40

Energiasémák a laptopon

 

 

Ahogy mind tudjuk akkumulátoraink csak véges időre elegendő elektromos energiát képesek tárolni. Amikor energia szűkébe kerülünk, mobiltelefonok esetén ott az energiatakarékos mód, amivel értékes perceket nyerhetünk, de mi a helyzet a laptopokkal? Hordozható noteszgépeink esetén a különböző energiasémákra támaszkodhatunk. Az alábbiakban azzal foglalkozunk milyen energiasémák találhatók a laptopon és ezeket hogyan érdemes használnunk.

Energia sémák használata

Az energiasémák használata és az azok közötti váltás alapvetően a Windows 7 verzióval kapott lehetőséget. Ahhoz, hogy megtekinthessük ezeket az energiasémákat, a laptop kijelzőjén található akkumulátor ikonra kattintva jobb gombbal válasszuk az Energiagazdálkodási lehetőségeket (ez működik Windows 7, 8 és 10-es verzió alatt is).

Az Energiagazdálkodási lehetőségeken belül láthatóvá válnak számunkra az energiasémákat. Az energiasémák közötti váltáshoz egyszerűen ki kell választanunk egy energiasémát és máris aktívvá válik.

 

 

Energiasémák típusai

A Windows operációs rendszerek, minden laptopon alapértelmezettként az úgynevezett kiegyensúlyozott energiasémát használják. Ezen felül találkozhatunk laptopjainkon az Energiatakarékos és Teljesítmény centrikus sémákkal is. Amennyiben e három sémán kívül is találkozunk energiasémával, akkor azt jó eséllyel maga a laptop gyártó hozta létre az optimális működéshez. Amennyiben nem vagyunk elégedettek, akkor akár egyéni séma létrehozására is lehetőségünk van. Alapvetően tehát a következő sémákat különböztetjük meg laptopok esetén:

 

  • kiegyensúlyozott
  • energiatakarékos
  • teljesítmény centrikus
  • egyéni

 

 

Kiegyensúlyozott energiaséma

 

A kiegyensúlyozott séma, ahogy az remekül kikövetkeztethető az egyensúlyt szolgálja a teljesítmény és az akkumulátoridő között. Az aktuális terheléstől függően növeli, vagy épp csökkenti a CPU sebességét. Az átlag felhasználók számára ez az alapértelmezett beállítási csomag gyakorlatilag minden igényt kielégítő lehet.

 

 

Energiatakarékos energiaséma

 

Az energiatakarékos séma ezzel szemben igyekszik kifacsarni az akkumulátorból az utolsó működőképes perceket is, amiért viszont a laptop teljesítményéből kell áldoznunk. Használjuk tehát ezt a sémát, akkor ha tovább kívánjuk használni laptopunkat és ez idő alatt beérjük a kisebb teljesítménnyel is. Ilyen beállítás mellet ugyanis tovább fogja bírni egy töltéssel a laptop, de a sebessége jelentősen visszaesik.

Ezt a jelentős üzemidő javulást a rendszer a processzor és a HDD sebességének drasztikus csökkentésével éri el, valamint a képernyő fényerejét is a még használható legkisebb fényerőre veszi le. Valamint azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy a Wifi-modul is hamarabb kikapcsol, ha nem használjuk.

Az energiatakarékos beállítás régebbi használt laptopoknál ma már lehet, hogy túl nagy teljesítmény romlást eredményezne, ezért esetükben jobba nmeg kell fontolnunk alkalmazását. Használt laptop vásárlási tanácsokat pedig a "Használt laptop vásárlás" című korábbi cikkünkben találhat.

 

 

Teljesítmény centrikus energiaséma

 

A teljesítmény centrikus beállítás teljesen ellentéte energiatakarékos változatnak. Ilyen beállítás alatt a rendszer csakis a lehető legmagasabb teljesítmény elérésére törekszik. Ehhez többek között a processzor sebességét sem optimalizálja, így az mindig az elérhető legmagasabb sebességen működhet. Tehát ha ezt a sémát állítjuk be, akkor ugyan a lehető legnagyobb teljesítmény áll rendelkezésünkre folyamatosan, de ne lepődjünk meg, hogy akkumulátorról használva jóval hamarabb le is merül majd eszközünk.

 

 

Egyéni energiaséma létrehozása

 

Amennyiben nem szimpatikus számunkra egyik séma sem, akkor akár mi magunk is készíthetünk egyéni sémát. Ehhez nem kell mást tennünk, mint az energiaséma létrehozása menüpontra kattintanunk és máris variálhatjuk a beállítási lehetőségeket.

A módosítás során az összes beállítást sorra vehetjük, amiből maguk a sémák is állnak. Bővebb beállítási lehetőségeket a Speciális energiaellátási beállítások módosítása menüpont alatt találhatunk.

 

 

Összegezve:

Az energiasémák variálásával tehát nyerhetünk időt is, de akár teljesítmény növekedést is produkálhatunk gépünkkel. Ezért használatukat mindenki ízlés szerint variálhatja, de az átlagos felhasználók számára a kiegyensúlyozott beállítások is teljességgel elegek lehetnek.