Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2019.12.12 09:45

Használt laptop vásárlása

Bár manapság már az új laptopok között is találkozhatunk kedvező árú példányokkal, ám ezek többnyire csupán az alapvető feladatok ellátásra elegendőek, mint netezés, egyszerű irodai alkalmazások futtatás. Éppen ezért aki nagyobb teljesítményre vágyik, de mindezt kedvezőbb áron keresi, annak a használt laptop vásárlása lehet egy jó opció.

 

Miért vegyünk használt laptopot?

A használt laptopok esetén kellő körültekintéssel könnyedén kifoghatunk egy pár éve még csúcskategóriás, üzleti példányt is, mely jó eséllyel még mindig bőven hozhatja az elvárt szintet, ráadásul ezeket időtállóaknak is tervezték, ellentétben a belépőszintű gépekkel ellentétben.

Üzleti laptop előnyei

  • minőségi anyaghasználat
  • csepp- és kopásálló billentyűzet
  • védelem fizikai behatások ellen
  • nagy teljesítményű processzor
  • gyakorlatilag bármilyen feladatot képes ellátni
  • kompakt méretű
  • hosszú üzemidő

Tehát ha olcsóbban szeretnénk laptophoz jutni, de nem a belépő szintű , rossz teljesítményű és anyaghasználatú példányok közül válogatnánk, akkor inkább nézzünk szét a használt laptopok kínálata között.

Egyes webáruházak kifejezetten ezeknek a gépeknek a forgalmazásával foglalkozik és gyakran garanciát is kapunk a pénzünkért.

 

Tanácsok használt laptop vásárláshoz

Természetesen használt termék esetén a legjobb, ha saját magunk is meggyőződünk a termék állapotáról és használhatóságáról. Éppen ezért ha lehetőségünk adott rá mindenképp kérjük az eladót, hogy egy rövid időre helyben tesztelhessük. Ezzel sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

 

Figyeljünk az esztétikai állapotra

A legszembeötlőbb, amikor egy használt laptopra ránézel, hogy valószínűleg látható nyomai vannak a korábbi használatnak. Leggyakrabban ezek lehetnek apróbb karcok a műanyag házon, esetleg a touchpad-en kopásnyomok, extrém esetben törés nyomok, melyek arra utalhatnak, hogy az adott gépet már érte egy két váratlan nagy erejű fizikai behatás. Ezeket ha lehet kerüljük, hiszen ha a külső sérült ilyen durván, akkor a belseje is elszenvedhetett hasonlót.

Ellenőrizzük az akkumulátor állapotát

A laptop akkumulátorokat általában 200 és 300 közötti töltési ciklusra tervezik, ezt követően azonban elkezd romlani a teljesítményük. A tendencia az újabb generációs laptop akkumulátorokkal kapcsolatban sajnos ennél még rövidebb élettartamot jelent, nem beszélve az alapjában véve hibás szériákról, amelyeknek jellemzően ennél hamarabb tönkre megy az akkumulátoruk.

Egy gyengülő akkumulátort úgy ismerhetünk fel a legkönnyebben, hogy az akkumulátor töltöttségi szintjét jelző érték néhány percig drasztikusan ingadozik. Emellett a külső perifériák hozzáadása is a szokásosnál jobban megváltoztathatja az akkumulátor értékét. Ha az akkumulátor rendelkezési ideje először 40 percet mutat, majd 6 perc múlva 18 percet, akkor valószínűleg már élete végén jár az energiatároló.

Természetesen ha egy laptop esetében csak az akkumulátort kell cserélni, akkor érdemes elgondolkodni a befektetésen és egy megbízható forrásból új akkumulátorral ellátni a használt laptopot. Ehhez néhány jó tanács a „Gyári, vagy utángyártott akkumulátort vegyünk” című korábbi bejegyzésben olvasható.

 

Ne feledkezzünk el a töltőről

A vásárlás hevében sokan nem is ellenőrzik hogy a laptophoz adott tölt-rendesen működik-e, holott ez egy nagyon fontos. Ha nem tölt, vagy legalábbis akadozik a töltés, az utalhat a töltő és a töltő-csatlakozó (DC-tápcsatlakozó hibájára). Bármelyik hibáról is legyen szó, a javítás vagy a töltő pótlása nem olcsó mulatság. Azonban a laptopakkumulator.eu webáruházban a laptop töltő vásárlás gördülékenyen megoldható a széles választéknak is kösözhetően.

 

Teszteljük a teljesítményt

A laptopon belül két jelentősebb alkatrész van, amely könnyen lehet az idő múlásának áldozata. A kijelző megfelelő működése mellett, maga a processzor, a merevlemez, az intergrált, vagy dedikált videokártya működése is fontos tényező vásárláskor. Ezért ezeket is feltétlenül igyekezzünk letesztelni a vásárlást megelőzően.

 

Összegezve:

A teljesség igénye nélkül ezekre a lehetséges hibákra érdemes használt laptop vásárlása előtt figyelmet szentelnünk. Amenniyben bizonytalanok vagyunk ezirányú tudásunkban, akkor érdemes szakember segítségét kérni, esetleg elvinni szakszervizbe állapotfelmérés céljából, vagy ami talán még egyszerűbb: olyan forrásból vásárolni, ahol tesztelt és hibátlan gépeket árusítanak.