Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2020.02.29 15:08

Helytelen töltő használat következményei

 

 

Sajnos bárkivel megeshet, hogy véletlenül összecseréli a laptoptöltőket, vagy esetleg figyelmetlenül vásárol új töltőt. Ilyenkor könnyedén kárt tehetünk laptopunkban és annak akkumulátorában. Éppen ezért összegyűjtöttük a helytelen laptophasználat következményeit és, hogy ezeket miként tudjuk a legkönnyebben elkerülni.

 

 

Nem megfelelő töltő használat eredménye

A laikus szem számára a „ránézésre belemegy, úgyhogy biztos jó lesz” elv a mérvadó töltőhasználat alatt. Érdemes azonban figyelni, mert a látszólag probléma nélkül csatlakoztatható töltő is komoly problémákat okozhat gépünkben.

Ha inkompatibilis elektromos adaptert használunk, a legjobb esetben ugyan működni foga berendezés, csak nem éppen úgy, ahogy azt a gyártó és mi is elterveztük.

Ennél még nagyobb problémát okozhat, hogy könnyedén leégetheti és tönkre is teheti laptopunkat.

 

Megfelelő töltő kiválasztása

A laptopokhoz használt AC/DC adapterek feladata, hogy a 230V-os hálózati váltakozó feszültségből, alacsony feszültségű és áramerősségű egyenáramot állítson elő. Tulajdonképpen minden laptop akkumulátort konkrét értékekre méreteznek a gyártók, ezért a párosításnál erre mindenképp érdemes odafigyelni.

 

Feszültség és áramerősség

Minden laptop töltőt két adattal tudunk a legjobban jellemezi: a feszültséggel és az áramerősséggel. Amennyiben a két változó közül bármelyiket módosítjuk, akkor az eszközhöz jutó elektromos áram „mennyisége” nőni vagy csökkenni fog.

Ha túl kevés energiát kap az eszköz, akkor vagy nem is kapcsol be rendesen vagy ki fog kapcsolni bizonyos funkciókat használva. Az adapter pedig könnyen túlmelegedhet és lekapcsolhat vagy tönkre mehet a töltő és maga a laptop is.

A másik véglet esetében, ha túl sok energiát kap a laptop és az akkumulátor, a beépített érzékeny áramkörök azonnal meghibásodhatnak.

 

Emiatt például az univerzális töltők használata nagy szakértelmet igényel, amiről a „Univerzális laptop töltők”  című korábbi bejegyzésünkben olvasható részletesebb információ.

 

Túl alacsony feszültség

Ha a csatlakoztatott töltő feszültsége jóval alacsony mint a töltendő eszköz, akkor az eszköz jó eséllyel nem fog megfelelően működni. Egy laptop esetében ez azt jelenti, hogy  nem fog rendesen töltődni, vagy magától kikapcsolódhat, ha túl alacsony a tápfeszültség. Szerencsére a berendezés ez esetben nem fog károsodni.

 

Túl magas feszültség

Ha túl magas a feszültség, a laptop valószínűleg érzékelni fogja a problémát, és emiatt inkább el sem indul vagy magától le fog állni. Sajnos ebben az esetben már károsodás is elképzelhető, ha a beépített érzékelők nem tiltják le a töltést.

 

Túl magas áramerősség

Amennyiben laptopunk 19V-os és 3,42A-es laptop töltőt igényel, akkor egy ugyan olyan csatlakozójú 19V-os 4,74A-es adapterrel a laptop továbbra is hozzáférhet a szükséges 19 Volt feszültséghez. A készülék csak maximum 3,42A áramerősséget fog felvenni a töltőből, így biztonságosan használható hozzá és kevésbé fog terhelődni és melegedni, emiatt pedig valószínűleg élettartama is hosszabb lesz.

 

Túl alacsony áramerősség

Alacsonyabb áramerősség esetén a töltő könnyedén túlmelegedhet és emiatt tönkre is mehet, hiszen jóval nagyobb teljesítményre lenne szükség mint amit biztosítani képes. Ilyen esetben elképzelhető, hogy a laptop maga látszólag fel sem veszi a töltést, de az adapter folyamatosan melegedni fog, hiszen igyekezne tölteni a csatlakoztatott eszközt.

 

Összegezve:

A megfelelő laptop töltő használata tehát elengedhetetlen és fontos tényező laptopunk hosszú élettartamában is. Ezért amennyiben új töltőt szereznénk be, mindenképp győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott adapter megfelel-e a kívánt értékeknek.