Fogyasztó barát

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2019.08.23 10:20

Univerzális laptop töltők

A mai modern világban mindenki előnyben részesíti az univerzális készülékeket. Szeretjük, ha a telefonunk képes a legjobb játékok futtatására, miközben kiváló minőségű képeket csinálhatunk vele, emellett több napig bírja töltés nélkül. Laptop esetén szintén tudjon futtatni minden programot, miközben legyen ultra könnyű, strapabíró, és energiatakarékos. Ezen a vonalon elindulva indulhatott fejlődésnek az univerzális töltők családja, melynek lényege nevéből adódóan, hogy egy töltőként mind felett képes az összes márkájú és típusú laptop töltésére. De vajon mennyire jó döntés egy ilyen mindent tudó töltőbe invesztálnunk?

Megéri?

Alapvető igazság, hogy azok a dolgok, amik egyszerre sok mindenhez akarnak jók lenni, igazán nem jók semmihez. Az univerzális töltők esetében hatványozottan igaz ez az állítás. Elsőre bár kecsegtető lehet egyetlen töltőt használnunk annak sokrétűsége miatt, de jelentős kockázatot is magában rejt ez a látszólagos előny.

Univerzális laptop töltőnek tekinthetjük azt a fajta töltőeszközt, amelyen a kimenetei feszültség többfajta értékre állítható és cserélhető csatlakozó fejei vannak, így több laptop típushoz is jó lehet.

Figyeljünk a kimeneti feszültségre

Már az állítható kimeneti feszültségből is érződik az univerzalizmus rákfenéje, vagyis hogy a laikus felhasználónak magának kell megválasztania milyen feszültség érje a csatlakoztatott laptopot. Egy hibásan, vagy figyelmetlenül beállított feszültség nagyon könnyen tönkre teheti laptopunkat, így az egy töltőn gondolatban megspórolt pénzünk könnyen az enyészeté lehet pillanatok alatt.

 

Figyeljünk a töltőfej megválasztására

További veszélyforrás lehet a helytelenül megválasztott töltőfej. Ez azért jelenthet galibát, mert az egyes gyártók által használt töltőfejek gyakran csak tizedmilliméterekben térek el egymástól. Tipikus példa erre az Acer és az Asus által gyártott termékek közötti különbség, míg az Acer által preferált tápaljzatba az 5,5mm külső, 1,7mm belső átmérővel rendelkező töltőfej illeszkedik tökéletesen, addig ugyanezen értékek Asus termékek esetén 5,5mm külső és 2,5mm belső átmérő. Ezért ha véletlenül egy Acer géphez az Asus töltőfejet csatlakoztatjuk látszólag csatlakozni fog az aljzatba, de a nem tökéletes érintkezés miatt akár teljesen szét is éghet laptopunk tápcsatlakozója.

Jól látható tehát, hogy az univerzális töltők használata magas fokú odafigyelést és szakértelmet kíván. Egy apró figyelmetlenség könnyen jelentős kárt okozhat laptopunkban, aminek javítása szinte biztos, hogy jelentős költséggel fog járni.

 

Pótakkumulátor - az alternatív megoldás

Univerzális töltő vásárlás helyett a szakértők inkább pótakkumulátor beszerzését javasolják. Ennek oka, hogy az univerzális töltők árai jelenleg még bőven meghaladják a gyári akkumulátorok árát is, mely párosítva a magasabb rizikó faktorral nem tekinthetőek túl jó befektetésnek.

Pótakkumulátor vásárlásakor is figyeljünk azonban arra, hogy a laptopunknak megfelelő energiatárolót válasszunk, mind kapacitás, mint feszültségben. Ennek legegyszerűbb mondja, ha leellenőrizzük laptopunk gyári akkumulátorának értékeit és egy azzal megegyező típust választunk.

Természetesen ez csak a cserélhető akkumulátorral rendelkező modelleknél használható módszer. Beépített akkumulátor esetén csak a töltő variálás lehet a mentsvárunk.

 

Gyári, vagy utángyártott?

A gyári akkumulátorok közvetlenül a gyártótól származnak, minden esetben új cellákat tartalmaznak. Az utángyártott akkuk a gyártótól független gyárakban készülnek, szintén új cellák felhasználásával.

Fontos leszögezni, hogy utángyártott akkumulátorok között óriási különbségek lehetnek. Éppen ezért óvakodjunk a feltűnően olcsó 5-8.000 Ft-os termékektől.

A megfelelő minőségű utángyártott akkumulátorok szinte mindenben megegyeznek a gyári verziókkal, mind minőségben, mind élettartamban és töltési ciklusban. Azonban az utángyártott cellák esetén a gyárihoz képest akár 110%-os lehet a kapacitás.

Erről a témáról bővebben "A gyári vagy az utángyártott laptop töltőt válasszam?" című bejegyzésben olvashattok.

Összefoglalva:

  • kerüljük az univerzális töltő használatát, ha nem vagyunk tisztában laptopunk és annak akkumulátorának paramétereivel
  • az univerzális töltőt mindig nagy odafigyeléssel használjuk
  • ha lehetőségünk van rá, inkább részesítsük előnyben a pótakkumulátor használatát (de kerüljük a gyanúsan olcsó termékeket)

 

Amennyiben akkumulátor vásárlásra szántátok el magatokat a laptopakkumulator.eu webáruházban mindent megtalálhattok a töltőktől kezdve az akkumulátorokig, és ha esetleg elakadnátok, vagy bizonytalanná válnátok vásárlás előtt fordulhatok bizalommal hozzánk a +36 30 293-1140-es telefonszámon, vagy az info@laptopakkumulator.eu email címen.