Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2019.09.24 12:55

Lithium-polymer akkumulátorokról szakszerűen

A lithium-ionos akkumulátorok közkedveltsége gyakran árnyékot vet polymeres testvérére. Pedig az bizonyos elemekben még le is körözi az ismertebb fajtát. Ahhoz hogy jobban megismerjük ezt a technológiát érdemes sorra venni a két típus közötti különbséget és persze a hasonlóságokat is.

 

 

Sok szó esik a Li-Ion, vagy más néven lithium-ion akkumulátorokról. Ezekkel a típusokkal lépte-nyomon összeakadhatunk, hiszen rendkívül elterjedtek. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a lithium-polymer típusú akkumulátorokról se, amiknek szintén meg van a maguk előnye.

 

Lithium ion, vagy lithium polymer?

A Li-ion és Li-poly típusok a használat szempontjából szinte teljesen megegyezőek. A Li-po akkumulátorokat 1971-ben váltak ismerté, a Li-ion technológia viszont már 1912 óta rendelkezésre áll, de népszerűsége akkor kezdett nagy ütemben növekedni, amikor a Sony 1991-ben elkezdte használni a termékeinél.

A Li-ion technológia olcsóbb, viszont azonos kapacitást feltételezve nehezebb, és további hátránya, hogy nem bírja a hőt. Meghibásodás esetén mindkettő típus okozhat könnyedén akár tüzet is, d az ilyen esetek minőségi termékek esetében ritkának számít.

Mára már egyértelmű, hogy Li-ion és Li-po akkumulátorokból használjuk a legtöbbet: ez van ugyanis a mobilok, tabletek és notebookok többségében, az akkumulátoros fényképezőkben, a GPS-ekben, okosórákban.

 

Lithium-polymer előnye

Hatalmas előnye az ionos változatokhoz képest, hogy nem vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz folyékony elektrolitot, helyette speciális polimer választja el az anódot és a katódot.

Ez a technológiai különbség a lithium-ion akkumulátorokhoz képest sokkal vékonyabb és jóval rugalmasabb cellákat eredményez, mivel nem kell vastag falú burkolattal védekezni a folyadék kifolyása ellen. Éppen ezért használják előszeretettel a könnyebb súly eléréshez például egyes üzleti laptopokban, melyeknél fontos a nagyobb teljesítmény és a könnyebb tömeg elérése.

Emellett másik nagy előnye, hogy egységnyi tömegre vetítve a Li-po akkumulátorok képesek a legtöbb elektromos energiát tárolni, amely szintén az üzleti és tartós felhasználásban növelheti a szerepét.

 

Lithium akkumulátorok hátránya

A közhiedelemmel ellentétben egyik típus nem igényel különösebb odafigyelést. Ugyanakkor arra érdemes  ügyelni kell, hogy a két típus a leggyorsabban úgy tehető tönkre, ha hagyjuk teljesen lemerítjük őket.

A lemerülés, amikor a töltöttségi szint 0%-ra esik persze nem azt jelenti, hogy a telefon akkumulátora meghal. Ebben az esetben az akku még nem merült le teljesen, a benne lévő elektronika éppen azért jelzi, hogy üres, hogy megóvja a cellák épségét.

Viszont az „üres” akkut ilyenkor ajánlott feltölteni, mert az önkisülés miatt pár nap vagy pár hét leforgása alatt ténylegesen is lemerülhet az akku. Ebből adódik, hogy azokat az eszközöket, amelyeket nem használnunk, érdemes rendszeresen, legalább kéthavonta feltölteni. Ha viszont csak akkumulátor tárolásról van szó, nem készülékről, akkor a tároláshoz érdemes hűvös (de nem hideg) helyet választani és az akkut óvni kell a nedvességtől.

 

Lithium-polymer akkumulátor használata

Ahogy az ionos változatnál, úgy a polymeres akkumulátorok esetében sem szükséges formázni energiatárolónkat és emiatt nem szükséges később sem teljes lemerítési-feltöltési ciklusokat beiktatnunk.

A legjobban azt tesszük polymer akkumulátorok esetén is, ha konstans 20-80 százalék közötti szinten tartjuk töltöttségüket, így őrizve meg a minél hosszabb élettartamukat is.

 

Lithium-polymer akkumulátor tárolása

A polymer akkumulétorok esetén is ugyanazok az aranyaszabályok érvényesek, mint lithiumos testvérénél, vagyis tároljuk száraz, hűvős helyen. Erről részletesebben olvashatsz korábbi bejegyzésünkben.

Amennyiben akkumulátor vásárlásra szántátok el magatokat a laptopakkumulator.eu webáruházban mindent megtalálhattok a töltőktől kezdve az akkumulátorokig, és ha esetleg elakadnátok, vagy bizonytalanná válnátok vásárlás előtt fordulhatok bizalommal hozzánk a +36 30 293-1140-es telefonszámon, vagy az info@laptopakkumulator.eu email címen.