Fogyasztó barát

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2019.11.14 10:58

Mire jó a laptop dokkoló?

Manapság egyre vékonyabb, egyre kompaktabb laptopok kerülnek a felhasználók elé. Ennek oka, hogy mindenki a mobilitást tartja szem előtt amikor laptopot vásárol, azonban ennek megvan az a hátránya, hogy emiatt a gyártók az újabb laptopokra már csak a legszükségesebb csatlakozókat teszik. Míg pár évvel ezelőtt még a vezetékes kommunikáció mindenfajta módja lehetséges volt a hordozható gépek oldalán felsorakozó csatlakozó garmada által, mára ez már a minimálisra szorult. Ezt a problémát azonban könnyedén orvosolhatjuk egy dokkoló egységgel. Az alábbiakban röviden összegyűjtöttük azt, hogy mire is jó a laptop dokkoló.

Mi az a laptop dokkoló?

A személyi hordozható számítógépek feltalálása óta azon dolgoznak a gyártók, hogy lekicsinyítsék azok alkatrészeit és hordozható, miniatűr formában gyártsák le őket.  Ennek a folyamatnak a következtében a laptopok és okostelefonok is manapság már többre képesek, mint a korabeli asztali méretű egységek. Manapság mindenki laptopot, tabletet szeretne vásárolni és magával vinni a hosszabb-rövidebb utazásokra. A kicsinyítésnek áldozatul eső csatlakozók pótlását többféle módon próbálják megoldani a szakemberek.

A dokkoló egység a hordozható laptopok számára kifejlesztett, azok képességeit bővítő eszköz, melyet alapvetően azért fejlesztettek ki, hogy a hozzájuk csatlakoztatott eszköz asztali PC-ként funkcionálhasson.

A dokkoló egység tartalmazhat: állandó tápegységet, akkumulátort, csatlakozókat, hálózati kártyát, videokártyát, optikai meghajtót, merevlemezt és még sok mást is ezen kívül.

Az utóbbi években a dokkolók használata némileg háttérbe szorult, hiszen Bluetooth és Wifi kapcsolat segítségével szinte bármilyen eszköz csatlakoztatható a hordozható számítógépekhez.

 

Dokkolók előnyei

A ma is forgalomban lévő laptop dokkolók legnagyobb előnye, hogy akkor is segítségére lehet a tulajdonosának, ha a Bluetooth és Wifi kapcsolat átviteli sebessége korlátozott, ilyenkor mindig jól jön az a pár plusz csatlakozó, ami így rendelkezésünkre áll.

 

Plusz energiát ad

Emellett a dokkolók egyes típusai plusz akkumulátorral is rendelkeznek, ami így megkönnyíti az energiaellátást, hiszen sokkal hosszabb üzemidő áll rendelkezésünkre.

 

Kíméli az akkumulátort

Emellett a dokkolók tápegysége hálózati táplálás során egy esetleges áramingadozás, vagy kimaradás esetén biztosítják azt is, hogy laptopunk akkumulátora nem lépjen feleslegesen működésbe, így kímélve azt, ami fontos lehet az üzemidő és az élettartam miatt is. Arról, hogy miképp őrizzük meg akkumulátorunk élettartama a "Legyen hosszabb a laptop akkumulátor élettartama" című korábbi bejegyzésben olvasható pár jó tanács.

 

Biztotja a hűtést

Végül, de nem utolsó sorban egy dokkoló segíthet abban is, hogy laptopunk megfelelő hűtése biztosítva legyen , azáltal, hogy beépített hűtőventilátorral rendelkező típusokat is  találhatunk.

 

Összefoglalva

Egy dokkoló használata összességében a hordozhatóságát ugyan csökkenti egy laptopnak, de cserébe olyan előnyöket ad, amelyek folyamatos irodai használat során a laptopunk és ezzel együtt annak akkumulátorának élettartam növekedéséhez is hozzájárulhat.