Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2019.12.10 12:34

Napelemes akkumulátorok működése

A modern kor szellemében a technológiai fejlődésnek hála immáron munkánkkal nem vagyunk helyhez kötve. A modern laptopok, tabletek, mobiltelefonok lehetővé teszik számunkra, hogy bármikor-bárhol hozzáférhessünk adatokhoz, interakciót folytathassunk munkatársainkkal. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy ezen eszközöket energiával lássuk el. Ezért az ember megalkotta a hordozható töltőket. Ám olykor az ember azt is elfelejti feltölteni, ezért az ember inkább megalkotta a napelemes töltőket. Az alábbi cikkben pedig éppen a napelemes töltők működéséről ejtünk pár szót.

Mire jó egy napelemes akkumulátor?

 

Átlagosan egy felnőtt 2-3 olyan eszközt használ napi szinten, mely akkumulátorról működik. Azonban az akkumulátor bizonyos idő után lemerül és ekkor fel kell tölteni, hogy ismét használni lehessen. Intenzív használat mellet még a legjobb készülékek sem nagyon bírják egy napnál tovább feltöltés nélkül.

Az összes moernd, dizájnos, okos mobileszköz tehát csak akkor használható, ha minimum napi rendszerességgel összekötjük az elektromos hálózattal, vagy egy számítógép USB kimenetével. Ez különösen igaz azoknál az újabb eszközöknél, amelyek akkumulátora nem cserélhető a készülék szétszedése nélkül. Ha nincs lehetőség a töltésre, akkor ezek az eszközök lemerülnek és használhatatlanná válnak, amíg fel nem töltjük ismét.

Amennyiben valaki minden körülmény között mobil szeretne maradni, annak az egyetlen lehetősége, hogy hordozható energiaforrást, úgynevezett: power bank-ot használ mobil eszközeinek energia-ellátásához. Ezek jelenleg inkább még csak a tabletek és mobiltelefonok töltésére alkalmasak. A hordozható akkumulátorok használatáról a "Külső akkumulátorok használata" című cikkben olvasható részeltesebb leírás.

 

Napelemes akkumulátor működése

 

Ha beruházunk egy hordozható akkumulátorba, akkor célszerű lehet olyan típust vásárolni, amelyik alternatív módon képes részben, vagy teljesen feltölteni magát is, nemcsak a konnektorból, vagy a számítógép USB portjáról. Erre nyújtanak megoldást a napelemes töltők, amelyek beépített akkumulátorát nem csak USB-ről, hanem saját napelemeik segítségével is fel lehet tölteni.

Ahhoz hogy elvárásainknak megfelelően működhessen napelemes akkumulátorunk, a legfontosabb, hogy a power bank kapacitása illeszkedjen mobil eszközeinkhez is. Egy okostelefon feltöltéséhez legalább 2000mAh kapacitású külső akkumulátort válasszunk. Amennyiben egy nagyobb energia-igényű berendezéshez akarjuk használni (tablethez, konzolhoz) akkor mindenképp érdemes legalább 4.000-6000 mAh-ás változatban gondolkodni. Így az eltárolt energia legalább egy teljes feltöltéshez biztosan elegendő lesz.

 

Napelemes akkumulátor használata

Nagyon fontos, hogy a napelemes töltőt tényleg tudjuk napelemes töltőként is használni és ne csak hordozható akkumulátorként. Figyeljünk tehát az akkumulátor napelemeinek teljesítményére. Hiába van ugyanis nagy kapacitású akkumulátora a töltőnek, ha mindössze néhány tized wattos, ideális körülmények között is mindössze 70-80 mA töltőáramot biztosító a napelem. Ezért válasszunk olyan típust, amely ideális napsütéses körülmények között legfeljebb 10-12 óra alatt képes feltölteni az akkumulátort.

A napelemes akkumulátorok használatakor a következőkre kell figyelni:

  • napsugarak beesési szöge

A napelem akkor működik a legjobb hatásfokkal, ha a napsugárzás merőlegesen éri a felületét.

  • napszak

A napelem optimális működéséhez a legmegfelelőbb az intenzív, erős napfény. Ezért napfelkelte után és naplemente előtt működik a leghatékonyabban a visszatöltés.

  • tiszta égbolt

A napelemek kültéren, tiszta égbolt mellett működnek a legnagyobb hatásfokkal. A felhős, borult ég, rontja a hatékonyságot. A napelemeket célszerű kültéren elhelyezni.

 

 

Összegezve:

A napelemes akkumulátorok tehát bár hasznos eszközök a kisebb mobil elektronikai eszközeink töltésére, de midig tartsuk szem előtt, hogy a napelemek csak megfelelő körülmények között használva képesek ellátni funkciójukat.