Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2019.09.25 09:01

Külső akkumulátorok használata

Folyamatos elvárás, hogy sose legyünk helyhez kötve. Emiatt már eszközeink töltést is hordozható eszközökről végezzük, hogy állandóan mozgásban lehessünk. Fontos azonban, hogy néhány alapvető dologgal tisztába kerüljünk mielőtt külső akkumulátor vásárlásra, vagy használatra adnánk fejünket.

A modern ember számára állandó problémát jelent mobil eszközeink energiaellátásának biztosítása. A régi időkben szinte elképzelhetetlen volt, hogy az asztali számítógépek tudást bárhová magunkkal vihessük. Erre egyrészt a technológia sem volt képes, másrészt a megfelelő áramellátás sem volt biztosított. Ma már viszont a fejlett processzorok, videokártyák igénye folyamatosan növekszik, miközben elvárás, hogy az őket ellátó energiatárolók egyre kisebbek legyenek. Emiatt egyre inkább elterjedtekké válik a külső akkumulátorok használata. Az alábbiakban ezek használatáról is tulajdonságaikról igyekeztünk összeszedni néhány fontosabb információt.

 

Hordozható energiatároló

Ahhoz, hogy mobil eszközeink áramellátása folyamatosan biztosítva legyen, de mégse legyünk helyhez kötve, mindenképp szükséges a „mobil áram”. Pontosan ezt nyújtja számunkra egy külső akkumulátor: hordozható energia, kompakt méretben és egyben teljesen fizikailag független az eszköztől, ráadásul nem zavaró a mérete és súlya sem. Ahhoz, hogy megfelelően ki tudjuk használni a technológia adta lehetőséget, meg kell határoznunk, milyen paraméterekkel rendelkező egységre van szükségünk.

 

Kapacitás

Az akkumulátorok kapacitásának mértékegysége a mAh (milliAmperóra). Ez az eltárolt elektromos töltés mennyiségét jelöli, melyet eszközünk használat közben folyamatosan fogyaszt. Tehát logikus, hogy a külső akkumulátor kapacitásának meg kell haladnia az eszköz akkumulátor kapacitását, hogy teljesen fel tudja tölteni, de még jobb, ha annak többszöröse.

Ha tehát az eszközünk akkumulátora 3000mAh-ás, nem árt legalább 4000, de inkább 5000mAh akkumulátort választani, hogy egyszer biztosan fel tudjuk tölteni 100%-ra. Fontos azonban, hogy nem várhatjuk el egy 6000mAh-ás power bank-től, hogy kétszer teljesen feltöltsön egy 3000mAh-ás akkumulátort. Ennek oka, hogy a töltési procedúra egy igen összetett kémiai-fizikai folyamat, ami az idő múlásával és az akkumulátor használatával egyre csak veszít hatékonyságából.

Éppen ezért nem árt, minden töltésre rászámolni még 20%-ot, és aszerint számolni, hogy hányszor szeretnénk használni a csatlakoztatott külső akkumulátort.

 

Feszültség

Mindig ügyeljünk arra, hogy a töltésre használt hordozható energiatároló kimeneti feszültsége ne legyen alacsonyabb, mint a töltött eszközé. Alacsonyabb érték estén ugyanis töltés helyett egyszerűen lemerítjük az akkumulátort. Mindegyik eszközön (magán az akkumulátoron) szerepel egy Voltban megadott érték (általában 5V), ezt feltétlenül ellenőrizzük vásárláskor és használat során is, ha új eszközhöz csatlakoztatjuk.

 

Külső akkumulátorok felhasználási területe

A külső energiatárolók terén is egyelőre még behatárolja a technológia azok kapacitását. Jelenleg a gyártók a gyártási technológiától függetlenül maximálisan 20.000 mAh-es akkumulátorokat képesek előállítani. Az ennél nagyobb kapacitással bíró termékek esetében inkább éljünk a gyanúval, hogy ferdítés áll a termék leírásában.

Emellett újabban találkozhatunk az úgynevezett napelemes hordozható akkumulátorokkal is. Ezekről a "Napelemes akkumulátorok működése"című cikkben található néhány plusz infomráció.

A 20.000 mAh-es értékkel bíró külső akkumulátorral a mai modern eszközök közül, egy nagyobb teleppel ellátott mobiltelefont, vagy tabletet többször is képesek vagyunk feltölteni, de egyes ritka esetekben módunk van kisebb laptopok töltésére is, amennyiben rendelkezünk a megfelelő kiegészítőkkel, különös tekintettel a töltő kábelre. Emellett, ahogy a töltőket, úgy magukra a külső akkumulátorokra is óvjuk, ennek szabályairól az "5 tanács a laptop töltő használatához" című bejegyzésben olvashatsz.

 

Amennyiben akkumulátor, vagy egyéb kiegészítő vásárlásra szántátok el magatokat a laptopakkumulator.eu webáruházban mindent megtalálhattok a töltőktől kezdve az akkumulátorokig, és ha esetleg elakadnátok, vagy bizonytalanná válnátok vásárlás előtt fordulhatok bizalommal hozzánk a +36 30 293-1140-es telefonszámon, vagy az info@laptopakkumulator.eu email címen.