Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2020.01.24 11:32

Tölthető elem és alkáli elem közti különbségek

 

 

Különböző háztartási eszközeink, kisgépeink, berendezéseink működtetésére sokszor van szükségünk elemekre. Az elemek között azonban jelentős különbség van mind árban, mind használhatóságban. Az alábbiakban a tölthető elemek és alkáli elemek közötti különbségekkel foglalkozunk.

 

 

 

 

Elem típusok

Az elemek csomagolásán található betűkombinációk az elem típusára utalnak. Az egyes elemtípusokat két nagyobb fajtába csoportosíthatjuk. A primérelemek közé az egyszer használatos, nem újratölthető elemek tartoznak, míg a szekunderelemek többször újratölthetők.

A primér, vagyis nem tölthető elemek között az alábbi jelölésekkel találkozhatunk:

 • R - cink-szén
 • CR - lítiumelemek
 • LR - alkáli-mangán
 • SR - ezüstoxid-elemet
 • NR vagy MR - higanyezüstoxid-elemet
 • PR - cinklevegő-elemek

Az akkuk esetében szerencsére nem találkozhatunk ennyi típussal:

 • H - nikkel-metál-hidrid
 • R - vagy KBL nikkel-kadmium

A tölthető elemekről a „Tölthető elem használata” című bejegyzésben olvasható részletesebb információ.

 

Alkáli és tölthető elem közötti különbség

Az alkáli és a tölthető elemek között négy ismérv alapján érdemes különbséget tennünk. Ezek az ismérvek az alábbiak:

 • Környezettudatosság
 • Felhasználási kör
 • Energiafogyasztás
 • Ár

 

Környezettudatosság

Az újratölthető akkumulátorok először is jóval környezetbarátabbak az alkáli elemeknél. Egy átlagos család évente akár 70 alkáli elemet is elhasználhat. Ennek fényében egy kicsit nagyobb egyszeri befektetéssel könnyedén vásárolhatnának egy csomag akár ezer alkalommal is használható újratölthető akkumulátort.

Az újratöltések száma függ egyrészt az akkumulátor márkájától, de még inkább attól, hogy mire is használjuk a tölthet őelemeinket. A nagyobb energiaigényű eszközök értelemszerűen nagyobb kapacitást és gyakoribb feltöltést igényelnek, de könnyű belátni, hogy egy újratölthető akkumulátor pluszköltsége ilyen esetben csupán néhány feltöltési ciklus után megtérül.

 

 

Felhasználási kör

Az átlagos család számtalan eszközben használ elemeket egyidejűleg, ezért természetes, ha a legolcsóbb megoldást keresik. Az újratölthető akkumulátorok nagy előnye, hogy tovább képesek megőrizni töltöttségüket, ha nagy fogyasztású eszközt látnak el energiával.

Az többször használható akkumulátorok alacsonyabb, 1,2 V-os kezdeti feszültséget alkalmaznak, míg az alkáli elemek jóval magasabb, 1,5 V-os feszültséget. Az újratölthető akkumulátorok ugyanakkor hosszú távon is képesek megőrizni ezt a szintet, míg a hagyományos  elemek feszültsége fokozatosan csökken.

Utazásaink során alkáli elemekre szoktunk hagyatkozni, mert az otthonunktól távol sokkal nehezebb újratölteni az akkumulátorokat. Ezek a fajta elemek azonnal használatra készek, míg a legtöbb újratölthető akkumulátort fel kell tölteni az első használat előtt.

Az alacsonyabb áramerősségű alkáli elemek jó választásnak tűnhetnek távirányítók, órák, számológépek és bizonyos füstérzékelők esetében, hisz ezek akár egyetlen alkáli elemmel is hosszabb ideig működtethetők.

 

Energiafogyasztás

Az akkumulátorok töltése nagyon kevés energiát, óránként körülbelül 6 wattot igényel. Nyolc óra, vagyis a maximális feltöltéshez szükséges átlagos idő alatt ez 42 wattot jelent. Az újratölthető akkumulátorok töltéséhez szükséges áram költsége jóval kisebb, mint az újabb alkáli elemek beszerzéséé, vagyis ezzel jelentős összeget spórolhatunk hosszútávon is.

Ár, költség

Ezzel el is érkeztünk ahhoz az ismérvhez, melynek vizsgálata során rövidtávon az alkáli elem ragadhatja magához a vezetést, azonban hosszútávon a tölthető elemek felé billen a mérleg nyelve. Éves, vagy több éves viszonylatban pedig egyértelműen a tölthető elemek lehetnek a javasolt megoldások.

 

 

 

Összegezve:

A tölthető elemek tehát hosszútávon kifizetődőek lehetnek, de egyes felhasználási területeken az egyszerű primér elemek is hasznosak lehetnek számunkra. Ezért a legjobb amit tehetünk, hogy alaposan megfontoljuk mikor melyik típusra is van pontosan szükségünk.