Fogyasztó barát

Ügyfélszolgálat

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ajánlott Cég

Ceginformáció megbizhatósági tanusitvány

Házhozszállítás

Blog
2020.01.24 10:31

Tölthető elem használata

 

A tölthető elem az akkumulátorok egy speciális fajtájának tekinthető. Emiatt rengeteg olyan elektromos energiát igénylő berendezésbe használhatók, melyekbe alapesetben lehet, hogy elemet tennénk. Azonban abból adódóan, hogy újra és újra felhasználhatóak, ezért bizonyos esetekben komoly előnnyel járhat használatuk. Az alábbiakban ezért azzal foglalkozunk, hogy a tölthető elem előnyei miben lehetnek hasznunkra.

 

 

 

Tölthető elem fogalma

Tölthető elemnek vagy akkumulátornak nevezzük azokat az elemeket, amelyekben az akkumulátorokhoz hasonlóan visszafordítható kémiai reakció játszódik le. Ahogy a laptop akkumulátorokban, úgy ezekben az aprócska kis elemekben is ezen a kémiai reakció miatt tárolódhat elektromos energia, melyet bármikor felhasználhatunk.

A hagyományos méretű elemeket döntően két nagy csoportba sorolhatjuk:

  • nem feltölthető elemek
  • tölthető elemek

A klasszikus és akkumulátor tulajdonságokkal rendelkező elemek is ugyanakkora kivitelben kaphatók, vagyis a hagyományos méretekben, mint a:

  • AA
  • AAA
  • C
  • D
  • 9V

Bár a tölthető elemek kaphatóak a hagyományos méretekben ezek használata nem javasolt minden készülékbe. Leginkább a gyakran használt közepes és nagy fogyasztású készülékek üzemeltethetőek gazdaságosan tölthető elemekkel, amelyek akár több százszor is újratölthetők.

 

Tölthető elemek fajtái

A tölthető elem közül 3 típus terjedt el széles körben: a NiCd (nikkel-kadmium), a NiMH (nikkel–fém-hidrid), illetve a Li-ion (lítiumion) elemek. Közülük általában a nikkel–fém-hidrid (NiMH) és a neves gyártók által jelenleg már nem gyártott, régi technológiával készült nikkel-kadmium (NiCD) elemek kaphatók. A lítium-ion tölthető elemeket inkább speciális kialakításban, mobiltelefonok, laptopokban akkumulátoraként használják.

Az elemméretű akkumulátorok a hagyományos elemek 1,5 voltos feszültségével szemben csupán 1,2 volttal rendelkeznek, és ez a mAh teljesítmény mértékével sincs összefüggésben. Azonban ez a legtöbb készülék számára nem jelent gondot, azok ugyanis általában addig működnek, amíg az elem feszültsége 0,9-1V alá nem esik. A NiMH tölthető elemeknek jellemzően fokozatos és egyenletes a lemerülési arányuk a nagy energiaigényű készülékekben a minimálisan alacsonyabb feszültség ellenére is ugyanolyan, vagy még kedvezőbb teljesítményt nyújtanak, mint a hagyományos alkáli elemek.

 

Memória-effektus

A memória-effektusról beszélhetünk, amikor egy akkumulátor egyre kisebb energia tárolására és leadására képes. Ennek leggyakoribb oka, hogy több ízben nem merítjük le teljesen, de ennek ellenére töltünk rá. Ez a régi technológiával rendelkező nikkel-kadmium (NiCd) elemeknél valóban jelentkezik, de már nem létező probléma például a modern nikkel-fém-hidrid (NiMH) elemeknél.

 

lthető elemek előnyei

A legnagyobb előny melyet a tölthető elemek használata során felmerülhet, hogy hosszú távon sokkal kifizetődőbb, amennyiben az anyagiakban (is) gondolkodunk. Egy jobb minőségű, márkásabb tartós elem pár ára, akár 1-2.000 forint is lehet. Egy jobb típusú intelligens töltőt és egy jó akkumulátor 4 darabos készletet tudunk már vásárolni kb. 12-14 000 forintért. Ha kiszámoljuk, hogy egy alkáli elemkészlet mondjuk, legyen 1 000-1 500 forint, akkor kb. 8-9 garnitúra után, már ugyanott vagyunk, mintha megvettünk volna egy töltő és akkumulátor csomagot.

A másik előnye a tölthető elemeknek, a környezetkímélő mivoltuk. Az alkáli elem ugyanis jóval környezetszennyezőbb, mint bármelyik típusú tölthető akkumulátor elem.

 

A "Tölthető elem és alkáli elem közti különbségek" című cikkből részeltesebben írunk a hagyományos és az újratölthető típus közötti eltérésekről.

Összegezve:

A tölthető elemek tehát komoly előnnyel rendelkeznek hosszútávon a hagyományos elemekkel szemben. Emiatt költséghatékonyság szempontjából érdemes lehet megfontolni a használatukat egyes elektronikai eszközeinkben.